Pauls Post
22-02-2011 / 13:32

Bent u bestand tegen de bijstand?

We schakelen over naar BNR Nieuwsradio. Het gaat over de bijstand. Luistert u even mee?

-          “Gemeenten moeten stevig bezuinigen, maar waar halen ze het geld vandaan? We spreken met Arthur van Opzeeland, oud-politieman. Hij heeft samen met een aantal oud-agenten en –rechercheurs becijferd dat de gemeenten samen nog geen 10% van de 1.3 miljard euro aan jaarlijkse bijstandsfraude weten terug te vorderen. Hij denkt een methode te hebben ontwikkeld om dat percentage op te krikken tot wel 40%. Goedemorgen meneer Van Opzeeland. Waarom denkt u dat u zal lukken wat honderden gemeenten niet voor elkaar krijgen?”

-          “Goedemorgen meneer Tan, klopt. Ik ben niet alleen oud-politieman, maar ik heb ook jaren lang onterecht toegekende bijstandsuitkeringen teruggevorderd. Ik ken het klappen van de zweep. En dat geldt ook voor mijn collega’s. Hoe we dat willen doen? Ik vat even samen: gemeenten moeten zelf achter ten onrechte uitbetaalde uitkeringen aangaan en niet meer uitbesteden aan incassobureaus, ze moeten hun computerbestanden koppelen en ze moeten het internet afstruinen om te zien of bijstandstrekkers zich stiekem verhuren als arbeidskracht.”

-          “Klinkt logisch. We vragen een reactie aan René Paas, voorzitter van DIVOSA, de vereniging van gemeentelijke managers op het terrein van participatie, werk en inkomen. Goedemorgen meneer Paas. U kunt veel meer geld terughalen als u een beetje uw best doet. Dat scheelt de belastingbetaler kapitalen en verlost de gemeenten van vervelende bezuinigingen.”

-          “Goedemorgen meneer Tan. Ik wil eerst een correctie aanbrengen. U en meneer Van Opzeeland hebben het over fraude, maar dat is maar een deel van het verhaal. Het komt vaak voor dat een gemeente bijstand doorbetaalt als het niet meer nodig is en de betrokken klant al werk heeft.”

-          “Fraude of niet, laten we dan zeggen dat het onverschuldigd betaald is, meneer Paas. Dat moet toch teruggehaald worden?”

-          “Ja ja, maar zo simpel is dat allemaal niet. Kijk, knetterharde fraude, daar moeten we achteraan. Als meneer Van Opzeeland daarvoor nog tips & trics heeft, dan is dat zeer welkom. In andere gevallen kan het wel eens veel verstandiger zijn om het geld niet terug te vorderen.”

-          “Hoe bedoelt u? De belastingbetaler zal het toch niet prettig vinden als hij hoort dat zijn geld over de balk wordt gesmeten?”

-          “Nee natuurlijk. We zijn hier als DIVOSA al vele jaren mee bezig, dat wil zeggen vier jaar, in een commissie, de commissie Handhaving…”

-          “Maar dat werkt dus kennelijk niet, meneer Paas, de gemeenten weten van de 1.3 miljard euro maar 10% terug te halen. De slechtste gemeentes scoren 4%, de beste slechts 12.”

-          “Wij richten ons liever op preventie. Ik zeg altijd voorkomen is beter dan genezen. We hebben niet voor niets dit spreekwoord. Wij als DIVOSA proberen te voorkomen dat ten onrechte bijstand wordt betaald. Dat is beter dan je te concentreren op het terugvorderen van elke euro die ten onrechte wordt uitgekeerd.”

-          “U kunt toch wel twee dingen tegelijk, meneer Paas? U kunt naast preventie toch ook gewoon geld terughalen?”

-          “Ho ho, we moeten niet doen of dit allemaal zo gemakkelijk is. Veel van onze klanten zijn erg slecht bij kas en als je dan geld terugvordert, loop je een dikke kans dat ze geen geld meer hebben en dus weer bij de gemeente aankloppen voor bijstand. En dat wil de belastingbetaler natuurlijk ook niet.”

Einde interview. De interviewer had de aap bij de staart, maar kennelijk was de tijd voor ‘het blokje’ verstreken. We maken daarom de moraal van het verhaal even af. Kennelijk wordt jaarlijks heel veel bijstandsgeld ten onrechte uitbetaald, soms door fraude, maar vaker doordat de gemeentelijke diensten hun administratie niet op orde hebben. Men laat het er in de meeste gevallen maar bij zitten met het kletsverhaaltje dat hier de kost voor de baat uitgaat: anders gaan de ‘klanten’ failliet en dan komen ze weer bij de gemeente om geld vragen. Anders gezegd: het is maar goed dat de gemeenten hun administratie niet op orde hebben, want anders krijgen we teveel bijstandsaanvragen.

Bent u bestand tegen de bijstand?

Paul Verburgt

       

 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.