Pauls Post
03-01-2012 / 09:46

Alsof post op maandag belangrijk is

Het zieligste deel van mijn huis is de brievenbus.

Heel lang geleden was mijn brievenbus een van de belangrijkste verbindingen met de buitenwereld Ik had echt een band met de brievenbus. Waar ik in huis ook zat, ik kon de klep horen. En uit de plof op de mat kon ik afleiden of het vergaderstukken van mijn werk (dof), tijdschriften (klets)  of enveloppen (herfstbladeren) waren.

 

Overspel

Allengs ging het bergafwaarts. De plof werd een plofje en steeds vaker bleef het na de ochtendkrant de rest van de dag stil. Ook de kwaliteit van de post die nog kwam, daalde. Veel onbestemd drukwerk, folders en reclame. Steeds vaker raapte ik pas na een paar dagen de boel bij elkaar om het merendeel direct in de papierbak te gooien die ik – teken aan de wand - bij de brievenbus had geplaatst.

Inmiddels zijn we op een punt gekomen dat wij, mijn brievenbus en ik, ons voor elkaar schamen. Omwille van haar hoge afkomst heb ik een papiertje op de klep geplakt dat mevrouw geen prijs stelt op reclame en ongeadresseerd drukwerk. Het gevolg is een pijnlijke stilte die dagen kan duren. Ondertussen pleeg ik stelselmatig overspel door al mijn correspondentie per mail af te doen. Erger nog, zodra ik iemand mij nog ‘hard copy’ benadert, krijgt hij het verzoek zich te digitaliseren.

2%

Op een enkele eigenzinnigheid en karakterzwakte na ben ik tamelijk modaal. Mijn brievenbusleven wijkt niet veel af van de rest van Nederland. Ook daar kleppert de bus nauwelijks meer. Het minst op maandag, zo meldde PostNL ons: nog maar 2% van het totale postvolume wordt op maandag bezorgd. Laten we de maandagbezorging afschaffen, was dan ook het voorstel.

Logisch en onweerlegbaar lijkt me. Nou, niet voor de meerderheid van de Tweede Kamer. Die vindt dat de maandag besteltechnisch ongerept moet blijven. Alleen de VVD en D66 houden hun hoofd erbij. De rest, PVV, SP, PvdA en CDA voorop, laat het hart of een nog verder weg gesitueerd deel van het lichaam spreken.

Tegen!

De felle toon doet vermoeden dat deze partijen de privatisering van de PTT nog steeds niet helemaal hebben verteerd. Je ziet dat wel vaker in de Kamer. Het heeft iets van de bedilzucht van een moeder die niet kan verkroppen dat de kinderen op kamers zijn gaan wonen. 

Voor sommige partijen komt daar nog bij dat grote bedrijven per definitie representanten van het kwaad (sorry, ik bedoel: HET KWAAD) zijn en dus slechts worden gedreven door vuige motieven. Het verwijt dat PostNL alleen maar kosten wil besparen, is echter ronduit ongepast en populistisch.

Feitelijk onjuist is voorts de stelling dat de burgers en ondernemers de dupe zullen zijn als de maandag vervalt. Wie trouwens zo begaan is met de medemens, had nog wel even een woordje kunnen wijden aan de postbestellers die van de Kamer elke maandag met steeds legere tassen op pad moeten.

Relict

Bij elk plan om iets te veranderen, hoe klein ook, is er wel een partij die roept dat er niet aan het bestaande systeem mag worden getoornd. Wat bestaat is oké en alleen daarom al het beschermen waard. Dat soort logica. Ook nu weer, maar wie even nadenkt, begrijpt dat de zesdaagse postbezorging een relict is uit een tijdperk dat razendsnel zijn einde nadert.

De maandagse postbestelling is nu een issue, maar de andere dagen komen er aan. In vijf jaar tijd liep het postvolume met 30% terug. Dat gaat nog wel even door. Het wordt dus tijd om te denken over nieuwe distributievormen. Niet meer elke dag ongedifferentieerd de postbesteller aan deur (met steeds minder post per huis), maar variëteit naar tijd, plaats en prijs.

Toekomst

Er moet nog een tweede debatronde komen in de Kamer. Hopelijk schakelen de tegenstanders van nu over op de echte vraag: hoe ziet het berichtenverkeer er in de toekomst uit en wat is de plaats van de fysieke post daarin. Met PostNL hebben ze (we) een troef in handen, want het is een van de beste posterijen van de wereld. Anders gezegd, doe eens gek, wees eens innovatief!

Paul Verburgt 

PS: Het is maar goed dat ik deze column per mail aan de redactie kon sturen. Alle brievenbussen waren afgelopen weekend dichtgeschroefd, vanwege de jaarlijkse, door de Kamer steevast genegeerde noodtoestand die oud en nieuw heet.

 

Reageren
naam:
emailadres:
reactie:
code
Voordat u uw reactie kunt plaatsen dient u het hiernaast afgebeelde 4 cijferige getal in te vullen. Dit i.v.m. de vele spam die we op dit moment ontvangen.